Pertandingan Worldskills Malaysia Belia (WSMB) 2017 peringkat akhir anjuran KKR

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 15 Ogos 2017 - 9:00am
Sumber: 

SINTOK, KEDAH, 15 OGOS 2017 - Kementerian Kerja Raya (KKR) mengadakan Pertandingan Worldskills Malaysia Belia (WSMB) ke-44 peringkat akhir dari 13 hingga 17 Ogos 2017 di Akademi Binaan Malaysia (ABM) Wilayah Utara, Sintok, Kedah dan pertandingan ini dirasmikan oleh YB Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, Timbalan Menteri Kerja Raya pada 15 Ogos 2017.

WSMB merupakan pertandingan kemahiran yang dianjurkan bertujuan memilih dan mengiktiraf belia dan pekerja mahir. Pertandingan kali ini mengumpulkan seramai 64 orang peserta melibatkan 9 bidang sektor pembinaan iaitu bidang welding, electrical installations, plumbing & heating, bricklaying, painting & decorating, joinery, wall & floor tiling, refrigeration & air conditioning dan mechanical engineering design.

Agensi yang menghantar peserta untuk WSMB 2017 adalah Akademi Binaan Malaysia, Institut Latihan Perindustrian, Institut Kemahiran Mara, Institut Kemahiran Belia Negara, Politeknik, Kolej Komuniti, Kolej Vokasional, Pusat Pembangunan Kemahiran Industri Kayu (Wisdec), Terengganu Timber Industri Training Centre (TTITC), Kumpulan Indah Raya dan Tech Terrain College.

Peringkat Pra Kelayakan telah diadakan pada 18 hingga 22 April 2017 lalu di UniKL MFI, Bangi bagi bidang Mechanical Engineering Design manakala bagi baki lapan bidang pembinaan telah diadakan pada 24 hingga 27 April 2017 di ABM Wilayah Utara, Sintok, Kedah.

Para pemenang berpeluang untuk mewakili Malaysia ke ASEAN Skills Competition (ASC) yang bakal berlangsung di Bangkok, Thailand pada 2018 seterusnya berpeluang dipilih ke peringkat World Skills Competition (WSC) 2019 di Kazan, Rusia. WSMB turut bertindak sebagai platform untuk meningkatkan kesedaran dan kefahaman masyarakat tentang pentingnya bidang kemahiran kepada pembangunan negara.

Turut diperkenalkan sewaktu acara perasmian adalah sembilan orang peserta Kebangsaan bidang pembinaan yang akan mewakili Malaysia ke World Skills Competition (WSC) 2017 yang bakal berlangsung di Abu Dhabi, UAE pada 8 hingga 20 Oktober 2017. Mereka ini merupakan peserta yang dipilih daripada WSMB 2015 dan ASC 2016.

Para peserta yang membawa cabaran Negara tersebut ialah Muhammad Zulhilmi bin Mohd Saberi (ADTEC Shah Alam) bidang Welding, Marinsun Lanun (ABM Sabah) Wall & Floor Tiling, Ku Siti Khadijah binti Ku Pera (GIATMARA Arau) Electrical Installations, Muhamad Din bin Duin (ILP WP Labuan) Bricklaying, Muhammad Zulkifli bin Sahdan (ABM Wilayah Selatan) Painting & Decorating, Muhammad Syafiq bin Tumin (GMI Kajang) Mechanical Engineering Design, Mohammad Afiz bin Ruslan (GIATMARA Putatan) Refrigeration & Air-Conditioning, Mohd Ferdaus bin Zakaria @ Roslan (ILP WP Labuan) Plumbing & Heating dan Amrul Ridwan bin Mohd Azam (ILP Kuala Terengganu) bidang Joinery.

Tags: 
#WSMB #Pertandingan Worldskills Malaysia Belia

Developed and designed by Hadafi Solution and Resources