Pembinaan Cerun Kaedah Rock Shed di Laluan FT185

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 24 Januari 2017 - 10:00am

SIMPANG PULAI, 24 JANUARI 2017: Kejuruteraan cerun negara mencapai satu lagi kejayaan apabila jurutera-jurutera Cawangan Kejuruteraan Cerun (CKC) Jabatan Kerja Raya (JKR) dan JKR Daerah Kinta berjaya merealisasikan pembinaan struktur half tunnel yang lebih dikenali di seluruh dunia sebagai rock shed di peringkat antarabangsa.

Majlis flag off rock shed di Seksyen 46 Laluan Persekutuan 185 Jalan Simpang Pulai, – Blue Valley, Perak ini telah disempurnakan oleh YB Datuk Rosnah Binti Hj. Abdul Rashid Shirlin, Timbalan Menteri Kerja Raya yang turut dihadiri YB Dato’ Zainol Fadzi Paharuddin, Exco Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air Negeri Perak.

Struktur ini dibina bagi melindungi jajaran jalan dari tertimbus sekiranya runtuhan tanah terjadi sekaligus menyelamatkan pengguna laluan tersebut.Pada masa yang sama, kerja-kerja tanah dari pemotongan bukit dapat dikurangkan seterusnya mengurangkan kesan negatif kepada alam sekitar. Kaedah rock shed ini banyak digunapakai di negara-negara luar seperti Jepun dan Switzerland.

Rock shed ini telah dibina dengan panjang keseluruhan 344 meter dengan kemudahan 2 lorong 2 hala. Kerja-kerja pembaikan cerun ini telah dimulakan pada 29 Januari 2014 dan akan siap pada 8 Februari 2017 dengan nilai kontrak pembaikan cerun sebanyak RM22,339,000.00.

Tags: 
rock shed
cerun

Developed and designed by Hadafi Solution and Resources