Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

PLUS ambil alih KLBK

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh terbit: 
Rab, 19 Disember 2007
Surat khabar: 
Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR 18 Dis. ? Pengendali lebuh raya, PLUS Expressway Bhd. (PLUS) memeterai perjanjian jualan saham bersyarat bagi mengambil alih 100 peratus kepentingan dalam Konsortium Lebuhraya Butterworth-Kulim Sdn. Bhd. (KLBK).

PLUS dalam satu kenyataan berkata, KLBK akan diambil alih daripada MMC Corporation Bhd. bagi pertimbangan tunai sebanyak RM134 juta.

"Cadangan pengambilan ini adalah selaras dengan strategi pertumbuhan dan pengembangan syarikat dalam usaha meningkatkan nilai kepada pemegang saham.

Menurut kenyataan itu, penilaian tersebut juga, dibuat berdasarkan prestasi KLBK masa lalu dan jangkaan pada masa depan.

Selain itu, pengambil alihan itu juga akan melengkapkan operasi PLUS, tambah kenyataan itu.

KLBK merupakan syarikat konsesi untuk Butterworth-Kulim Expressway (BKE) yang mendapat persetujuan konsesi pada 28 Jun 1994 daripada kerajaan.

Syarikat itu bertanggungjawab mereka, membina, mengurus dan menyenggara BKE sepanjang 17 kilometer dari Kulim ke Seberang Perai untuk tempoh konsesi selama 32 tahun yang akan berakhir pada 27 Jun 2026.

Developed and designed by Hadafi Solution and Resources