LATIHAN KEBAKARAN KKR (FIRE DRILL)

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Rabu, 9 Mei 2012 - 10:00am

Kuala Lumpur,9 Mei - Kementerian Kerja Raya dengan kerjasama pihak Bomba dan Penyelamat telah mengadakan latihan kebakaran pada 9 Mei 2012.

Dalam latihan tersebut sebanyak 30 anggota dari Balai Bomba Jalan Hang Tuah dan Sentul telah terlibat berserta kelengkapan 4 jentera Bomba. Simulasi kebakaran berlaku di tempat letak kereta tingkat 2 Blok B, Kompleks Kerja Raya. Pengumuman pengosongan bangunan Kompleks Kerja Raya dibuat pada jam 9.45 pagi dan Bangunan Kompleks Kerja Raya berjaya di kosongkan pada jam 9.52 pagi. Seramai 3 mangsa diselamatkan oleh pihak Bomba dan 4 mangsa telah diselamatkan oleh Pasukan Penyelamat Kawasan Kementerian. Demonstrasi pemadaman api menggunakan 'water tower' turut dijalankan. Pihak Bomba mengisytiharkan bahawa bangunan selamat diduduki pada jam 10.12 pagi diikuti Warga KKR juga turut diberi taklimat ringkas oleh pasukan bomba teknik penggunaan alat pemadam kebakaran. Hasil dari post mortem yang dilaksanakan, pihak Bomba telah memaklumkan bahawa latihan kebakaran yang dilaksanakan oleh pihak Kementerian Kerja Raya berjaya dengan catatan masa pengosongan bangunan kurang dari tempoh masa yang ditetapkan iaitu 14 minit.

 

|Foto Galeri|

Developed and designed by Hadafi Solution and Resources