Langkau ke kandungan utama
0

Isu-Isu Kontraktor Dititikberatkan Dalam Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Negeri Terengganu (PKMMT).

KUALA TERENGGANU, TERENGGANU, 28 MEI 2023 – Timbalan Menteri Kerja Raya, Yang Berhormat Dato’ Sri Abdul Rahman bin Mohamad, telah dijemput untuk merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan PKMMT kali ke-47 pada Ahad lalu. Turut hadir dalam mesyuarat, Yang Dipertua PKMMT, Yang Berbahagia Dato’ Haji Mohd Nasir Bin Tan Sri Ibrahim Fikri dan Presiden PKMM, Yang Berbahagia Dato’ Seri Haji Mohamed Fadzill Bin Hassan.  Mesyuarat ini telah berlangsung dari 10 pagi hingga 1 tengah hari bertempat di Hotel Tanjong Vista, Kuala Terengganu.

Mesyuarat ini juga melibatkan agensi-agensi bawah Kementerian Kerja Raya (KKR) iaitu Jabatan Kerja Raya dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB). Lebih daripada 200 kontraktor-kontraktor yang merupakan ahli Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia turut serta dalam mesyuarat ini.

Pelbagai isu dan saranan telah diutarakan dalam mesyuarat ini, antaranya ialah saranan bagi pihak KKR mengehadkan pemberian lesen baharu kepada kontraktor pelbagai kelas. Timbalan Menteri KKR, Dato’ Sri Abdul Rahman juga menyambut baik saranan PKMM berkaitan isu lambakan persaingan sedia ada dalam kalangan pemain industri.

Prihatin dengan bebanan yang dihadapi oleh kontraktor, kerajaan juga telah meluluskan Jadual Kadar Kejuruteraan Awam dan Bangunan yang terkini bagi menggantikan Jadual Kadar Harga yang sudah tidak lagi relevan.

Tarikh Dan Waktu Acara